pondelok 3. decembra 2012

DANIEL LIPŠIC - Ružový bojovník

Príbehy hýbu svetom, príbehy pohnú ľudské osudy. Povedal si Daniel Lipšic a ponúkol verejnosti ďalšiu časť svojho príbehu o "Ružovom bojovníkovi". Nateraz posledný diel, verme že nekonečne dlhej telenovely, sa tento krát odohrával v  luxusných priestoroch Košického Hiltonu. Luxusné priestory a drsný duch westernových myšlienok dýchal na všetkých účastníkov. Poďme však pekne po poriadku a pripomeňme si najprv v krátkosti dej predchádzajúcich častí. Tak ako býva zvykom v každej dobrej telenovele.

Scenár príbehu sa začal odvíjať tesne pred parlamentnými voľbami. Zo zákulisia nám síce prezradili, že to začalo oveľa skôr, ale držme sa deja, ktorý nám ponúka hlavný hrdina Daniel a jeho produkčný štáb. V predvolebných spotoch a verejných vystúpeniach prichádza odvážny Daniel, ktorý tiahne do boja o parlamentné kreslo  pod ochrannými krídlami pomerne silnej pravicovej strany KDH. Sľubuje naivným voličom, ako bude reprezentovať a hájiť princípy KDH. Po voľbách, keď si zabezpečil na ďalšie štyri roky poslanecký plat a poslanecké výhody, náš hrdina dostane mesiášske vnuknutie.

Vnútorný hlas mu našepkáva, že treba Slovensko vybudovať odznovu. Ten hlas ho nástojčivo presviedča, že ON je ten pravý, kto to musí urobiť. Daniel sa stotožní s naliehavou výzvou Slovenského národa, aby ho vyviedol z nekonečných rokov bedačenia a vykorisťovania, k šťastnejším zajtrajškom a veľkým platom. Jeho materská strana je plná hlupákov a intrigánov, ktorí nedoceňujú jeho vodcovské schopnosti. Preto vystúpi zo strany a zmyje zo seba všetko, čo ho spája s minulosťou na slovenskej politickej scéne. Náš hrdina prejde priam mystickým prerodom. Z večne druhého, štekajúceho psa spoza plota, sa stáva hrdina, ktorý berie do ruky meč a postaví sa čistý a nepoškvrnený do čela davu.

V dave je síce len Janka Žitňanská a Gábor Grendel, ale nevadí. Aj v knihách čítal, že veľkí vodcovia trpia samotou, aj keď sú za nimi davy ľudí. POZOR! Že ON nie je veľký?! A že  už vôbec nie vodca?! Čoby...?! Čo ste.....?! Práve naopak! Scenáristi nás v ďalších častiach presvedčia, že za ním je príbeh, veľký príbeh. Len nesmiete pozerať na www.lipsic.net..... To by ste tomu príbehu neverili a to predsa nechceme. A tak sa obrodený, čistý, Ružový hrdina Daniel, vyberie na letné grilovačky s Jankou Žitňanskou . Stretajú naozaj masy spriaznených duší. Od roľníkov, robotníkov až po podnikateľov a lekárov. Daniel komunikuje, griluje, nespáva, pracuje. Dokonca ponúka metodicky presný postup na grilovanie mäsa. Áno toto ma fakt dostalo! Daniel je nad grilom neodolateľný.

Áno, presne takého muža by som chcel! Silný, odvážny a bohatý politik, ktorý to vie aj v kuchyni. Ach........, čo to trepem, veď ja som muž a chcem ženu! Prepáčte, ale ponáram sa do príbehu nášho hrdinu stále viac a viac, až strácam pojem o čase, o realite, dokonca aj o vlastnom pohlaví..... Ale poďme preč z kuchyne. Telenovela o Ružovom hrdinovi ponúka ďalšiu gradáciu. Náš hrdina Daniel útočí na politické krídlo zo stredu do prava, či zo stredu do ľava, či z ľava do prava......? To je vlastne jedno. Zaútočil všetkými smermi a všade.

V Deň ústavy SR sa objaví na verejnosti pred zástupom svojich verných (už ich je viac, lebo prišli aj mamy, otcovia a tety kamarátov) a oznámi verejnosti vznik hnutia Nová väčšina. Ako blesky keď bičujú čiernu oblohu, tak Daniel číta slová, ktoré tnú do živého! Číta o oligarchii, o nespravodlivosti, o skazenom svete. Číta o vízii , číta o snoch, vidí svetlé zajtrajšky.... Sme svedkami priam katarzného zážitku! Padne nejedná slza, oživí sa nejedná nádej.... Gábor a Janka rozdávajú prihlášky do Nového Slovenska, do Novej väčšiny. Samozrejme nepriatelia proti nášmu hrdinovi neustále broja. Na internete sa objavujú nevkusné videá, nevkusné dôkazy o tom, ako získal finančné prostriedky na produkciu svojho príbehu. Nepriatelia píšu o prepojení s oligarchami, dokonca s izraelskými službami.

Tak to fakt je sila! Toľká hrubosť a opovážlivosť! Povie si nejedna fanynka za žehliacou doskou.... Ale žiadne obavy, žiadnu paniku! Náš hrdina, odráža jeden útok za druhým a nikto, tak ako v správnej telenovele nepochybuje o tom, že je jediný spravodlivý a ostatní sú obyčajní gauneri. Daniel rozpráva a rozpráva, ponúka geniálne riešenia našich problémov, sladkokyslo sa usmieva a sníva svoj sen, ktorý sa pomaly stáva legendou: " I have dream....." len škoda, že sme to už niekde počuli... Nevadí , že to sníval Martin Luther King. Toto je predsa iný príbeh, iný sen, iného hrdinu. Toto je príbeh o Slovensku, príbeh o Danielovi. Ďalšie časti príbehu nám ponúkajú sladkokyslý úsmev nášho hrdinu v sponzorovaných odkazoch na internete a sociálnych sieťach. Bojovníka proti korupcii a mafii, vidíte v reklamách spolu  s podprsenkami, doplnkami na zvýšenie svalovej hmoty, či zimnými pneumatikami v akciových cenách.

Znie to až neuveriteľne, ale národ nevidí takéhoto lídra! ON si chudák musí platiť reklamu, aby si ho vôbec všimli rovnako, ako podprsenky. Je to úbohé.....národ nehodný takéhoto vodcu! Aj ja som niekedy úbohý, priznávam. Tiež radšej kliknem na podprsenky. Na druhej strane, Danielova túžba po NOVOM Slovensku je tak inšpirujúca, že so záujmom sledujem jeho pútavý príbeh takmer deň, čo deň.

Ale poďme ďalej. Čo by to bol za telenovelový príbeh, keby sme tu nemali zamilovaný trojuholník. Nepriatelia spravili naozaj vulgárny podvrh s rukopisom mexického podsvetia. Chceli verejnosť presvedčiť, že Ružový bojovník Daniel, má milenku! Nehorázne! Objavilo sa to v bulvárnom časopise Plus sedem dní. To je už priam konšpiračná hra, ktorej musí náš hrdina čeliť. Ako má presvedčiť verejnosť, že nemá nič spoločné s pôvabnou právničkou Zuzanou? Ani káva, ani flirt, ani sex....???

ON je silný, ustojí to. Tak ako presvedčil jedinou vetou, že nemá nič spoločné s ex/agentom (?) tajnej služby Izraela, tak aj teraz presvedčí jedinou vetou, že sa jedná o primitívny útok neprajníkov. A takých vraj bude ešte viac. Keď Daniel - politik povie raz,  my vieme že je to tak, ako povedal. Je to proste formát ten chlap, osobnosť .... No povedzte, je toto možné, čo mu robia?!

Napriek neustálym útokom, boj Ružového bojovníka neohrozene pokračuje ďalej a my sme svedkami zatiaľ poslednej a dovolím si povedať najlepšej časti telenovely. Ustanovujúci snem Novej väčšiny v Košiciach ponúkol všetko, čo si takýto vodca zaslúži. Dokonca k názvu strany pridali aj jeho meno... Správne! Nech ľudia vedia, že nebyť jeho, tak nesedia na sneme v Hiltone! Myslel som, že už nič nemôže prekonať chladný oheň a suchú vodu v jeho vystúpeniach, ale mýlil som sa. Je skvelý a nezastaviteľný! Daniel nám v Košiciach prečítal príbeh o Siedmych statočných.

Má pravdu ten človek. Naozaj sme tu doteraz žili ako v zapadnutej mexickej dedine. Všetci zaspávajú a zobúdzajú sa so strachom. Všade samý bandita, príživník, lupič. Calderon a jeho banda tu vyčína 21 rokov. Kradnú nám to, čo sme vyrobili, vypestovali, vytvorili (hlavne on sa chudák najviac narobil....) Uniklo mi, či bol za ním Gábor, alebo Janka, alebo iný roľník a požiadali ho, aby nás zachránil. Uniklo mi aj, kedy vlastne prebehol od Calderona k nám bedárom.... To je asi trošku chyba v scenári, ale my mu to odpustíme.

Veď hovorí pekne, múdro. Trochu síce číta, ale nevadí. Veď je to vlastne jedno. JE TU A TO JE HLAVNÉ! Vtedy bol ICH, ale teraz je NÁŠ. Konečne po 13 rokoch precitol, učinil pokánie, zažil prerod a stojí tu pred nami! Je tu preto, aby nás oslobodil od Calderona a jeho bandy. JE TO Náš HRDINA! Táto časť príbehu je naozaj silná. Pozrite si ju. Nenechá Vás chladných, to Vám garantujem.

Ale upozorňujem, že je to fakt sila! Len pre silné povahy..... Najlepšia je pred finálna fáza , ako náš hrdina vyzýva účastníkov, aby sa postavili aspoň siedmi statoční.......Všetci účastníci sa postavia a tlieskajú. Finále zatiaľ posledného dielu telenovely graduje a divákovi ponúkne americké zvolanie "....v tom nám pánboh pomáhaj!"

Úprimne povedané, musíte byť naozaj statoční, aby ste to dopozerali až do konca....Osobne mi trochu chýbala hudba z rovnomenného klasického westernu a kovbojský klobúk na Danielovej hlave. Možno mohol prísť na pódium aj na koni. Umocnil by sa dojem. Veď Keď mal Caligula v Rímskom senáte koňa za poslanca, prečo by sme my, nemohli mať v Košickom Hiltone poslanca za koňa?!

Každopádne neviem ako vy, ale ja sa určite teším na ďalšie pokračovania príbehu o Ružovom bojovníkovi. Budem to sledovať a budem sa snažiť zachovať si zdravý úsudok. S pribúdajúcim časom, je to však stále ťažšie a ťažšie. Darmo, z takýchto príbehov už osprostel nejeden volič....

4 komentáre:

  1. A teba to serie,ze ty na to nemas-tak iba kydas hnoj na inych.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento blog je strašný odpad, ... Ani nepočítal, výpovedná hodnota polky článku 0. Ďalej som sa ani nedostal...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lipšica nemusím, ale toto sa nedá čítať. Tento štýl používajú ohrdnutí milenci alebo neúspešní politici, podnikatelia a pod.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Celý tento článok vnímam jednoducho ako opis emócií, ktoré p. Lipšic vyvoláva u niektorých ľudí. U mňa vyvoláva veľmi podobné. Vnímam ho ako nepríjemného pózera a neverím mu ani slovo.

    OdpovedaťOdstrániť