streda 3. októbra 2012

O Lipšicových snoch

Prinášam môj pôvodne prvý článok na zrušenom blogu na SME.

S veľkým záujmom som začal čítať článok Daniela Lipšica. Môj záujem postupne upadal, až to kulminovalo sklamaním a hnevom kvôli stratenému času. Lipšic so zanietením rozpráva o svojom "sne", o víziách, o krajine, kde "politici a štát budú pomáhať a chrániť slušných ľudí, nie arogantných oligarchov". Nechcem rozoberať Lipšicovu demagógiu, ani zastávať sa "arogantných oligarchov". Ale rozumie vôbec Lipšic pojmu "oligarcha"? Podľa internetových slovníkov pojem "oligarcha" označuje člena oligarchie. Pátrame ďalej po pojme oligarchia. Najjednoduchšia nájdená definícia "oligarchie" znie nasledovne: "Oligarchia predstavuje politickú a hospodársku vládu neveľkej hŕstky aristokratov alebo boháčov". Čiže aký môžem z tohto urobiť záver? Lipšic jasne tvrdí, že v našom štáte sa nachádzajú oligarchovia. Tým pádom ale pokiaľ tu máme oligarchov, tak tu máme aj oligarchiu. Nie je tak pán Lipšic?

A teda čisto náhodou nebol členom tejto oligarchie aj Daniel Lipšic? Pokiaľ ma pamäť neklame, tento človek pôsobil v období 2002 – 2006 ako minister spravodlivosti. V období 2010 – 2012 – dokonca ako minister vnútra. Nespĺňa tým pádom prvý predpoklad oligarchu – politická vláda? Teda ak tu podľa jeho vlastných vyjadrení máme oligarchov. Určite áno.

Poďme k tzv. "hospodárskej vláde" pána Lipšica. Keď zadám Lipšicove priezvisko do google, na treťom mieste sa objaví zaujímavý portál www.lipsic.net. Ten obsahuje pomerne ľahko verifikovateľné informácie (s výnimkou údajných spravodajských materiálov – tie nie je možné overiť). Upútala ma napríklad druhá "kapitola", ktorá hovorí o Aronovi Shavivovi a jeho návštevách na Slovensku. Kontakt s touto osobou nepoprel ani Lipšic na svojej tlačovej konferencii. Je bežné, že sa minister vnútra SR súkromne stretáva s minimálne bývalým spravodajským dôstojníkom zahraničnej mocnosti (i keď v Izraeli, ako aj v iných štátoch "bývalý" spravodajský dôstojník neexistuje)? Podľa mňa nie, ale keď sa na to pozrieme v kontexte článkov publikovaných v Plus 7 dní o dodávke odpočúvacieho systéme pre MV SR (námet bol čerpaný z údajného spravodajského materiálu "Kocúr", ktorý sa na internete objavil koncom mája), tak sa vzťah Lipšic – Shaviv stáva zaujímavým. Len pripomínam, že podľa materiálu "Kocúr" išlo o fantastický biznis pre úzku skupinu ľudí, v rámci ktorej figuruje aj Lipšic a jeho okolie na ministerstve.

Nechcem tu teraz rozpisovať ďalšie Lipšicove kauzy, každý kto si prečíta www.lipsic.net, pochopí, že Lipšic má výnimočne pravdu, keď tu rozpráva o oligarchii. Vie o čom hovorí, veď dlho bol jej členom. Že by bol momentálne urazený, že ho "z kola" vyhodili?

Na záver chcem len napísať, že ma zaráža ľahkosť, s akou stavia Lipšic tzv. "oligarchov" mimo zákona. Podľa jeho výroku, je tu polícia na to, "aby chránila slušných ľudí a nie arogantných oligarchov". Pán Lipšic, veď Vy staviate mimo zákon aj seba. Toto má už blízko k psychiatrickej diagnóze. Alebo fanatizmu. Chcem potrestať všetkých "arogantných oligarchov", takže obetujem aj seba, keďže k oligarchom patrím. A arogancie máte viac než dosť, takže zapadnete.

A okrem toho čo dáva Lipšicovi právo stavať ľudí mimo zákon? Jeho osobná a morálna čistota? Ťažko. Jeho zásadovosť? Tiež asi nie, tá sa prejavovala len keď jeho "pokladník" Milan Krajniak vyjednával percentá zo zákaziek na ministerstve (podľa www.lipsic.net a materiálu "Kocúr"). I keď jeden dôvod tu je. Lipšica ospravedlňuje to, že spí. Áno spí, sníva a pritom rozpráva zo sna nezmysly. Pán Lipšic, zobuďte sa...

2 komentáre:

  1. V roku 2003 som adresoval Lipšicovi ako ministrovi upozornenia na nezákonnosti alebo "iné". "Nemáme právovomoc zasahovať" a také somariny mi odpovedalo MS. KAŽDÝ OBČAN MÁ POVINNOSŤ OZNÁMIŤ NA GENERÁLNU PROKURATÚRU OKOLNOSTI NAZNAČUJÚCE SPÁCHANIE TRESTÉHO ČINU, INÁČ SA POVAŽUJE ZA SPOLUPÁCHATEĽA.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oligarchu v dnesnej situacii mozeme chapat ako bohaca, ktory ma vplyv na politicke dianie. Poprosim trochu flexibilty a nie rigidne sa drzat vykladu slovnicka cudzich slov.

    OdpovedaťOdstrániť